(Klik voor een uitvergoting)
 

©De speeltafel:
 
©Een mooie overzichtsfoto met het doopvont op de voorgrond
 
©hoofdwerk met een stukje rugwerk
 
Foto's van Wim Roos
©Fred de Graaf kan niet wachten tot de oplevering: Even testen
 
©Gelukkig is Peter Eilander er ook voor de echte keuring. Die heeft er duidelijk meer verstand van
 
Ook fotograaf Wieger van Asperen heeft een paar mooie impressies gemaakt
©Visueel werkt de piano al samen met het orgel. Nu alleen nog samen spelen!
 
En dat is geen probleem. Dat hebben pianist Hannes Minnaar en organist Harry Hamer 15 april wel laten horen met een concert van het Christelijk mannenkoor Lelystad

©Foto: Henk Wisselink
 
Deze foto beeldt uit dat het woord bij ons wordt ondersteund door muziek.

©Foto: Fred de Graaf


 


 

 

 

 

Klik hier >
voor een recent artikel uit "Eredienst" wat handelt over ons orgel

Hoe klinkt het orgel nou?
Peter Eilander speelt op ons orgel delen van Sonate opus 65 nr.6 van Mendelssohn. Dit stuk laat het orgel in een heleboel facetten horen. De opname is gemaakt door dhr. van den Akker.
Klik hier om te luisteren > (9Mb)

 
 

Hoofdwerk

Rugwerk

Pedaal

Prestant

8’

Holpijp

8’

Subbas

16’

Gedekt

8’

Prestant

4’

Octaaf

8’

Octaaf

4’

Roerfluit

4’

Gedekt

8’

Open Fluit

4’

Nachthoorn

2’

Octaaf

4’

Quint

2 2/3’

Nasard

2 2/3’

Basson

16’

Octaaf

2’

Terts

1 3/5’

Speelhulpen

Mixtuur

IV-V

Dulciaan

8’

Koppels 1-2; 1-P; 2-P

Trompet

8’

 

 

Tremulant HW

 

 

 

 

Tremulant RW

Aanloop
In 2001 heeft de orgelcommissie dit orgel beluisterd op zijn oorspronkelijke lokatie. De kachel was niet aan en het vroor 4 graden in de kerk, maar het orgel doorstond zelfs onder die omstandigheden glansrijk de test.
Het orgel klonk mooi en bleek ook nog eens goed van kwaliteit. Het pijpwerk is degelijk en dikwandig. De mechanieken zagen er ook goed uit evenals de windladen. Al met al dus een aanrader. Zelfs de ontstemde tongwerken konden de orgelcommissie niet ontmoedigen.

De Bouw
Het orgel is door fa. Steendam te Roodeschool > overgeplaatst naar Lelystad. In juli 2005 is daartoe een begin gemaakt met de opbouw in de werkplaats. Bij deze opbouw is het orgel ingrijpend gerestaureerd en waar nodig aangepast. Vanaf eind februari tot eind maart is het orgel in de 'Lichtbron' opgebouwd en geintoneerd. 29 maart 2006 was de ingebruikname >. De gehele bouw is te bekijken op de bouwpagina en de fotopagina.

Diverse aanpassingen

  • Doordat het orgel vanwege de hoogte niet op een balkon zou passen is besloten een soort orgelpodium te maken. Deze balustrade is ongeveer anderhalve meter hoog. 
  • Ook zijn de kassen iets naar elkaar toe verschoven. Daardoor is het orgel wat minder breed. Zo hebben we ruimte gemaakt voor ongeveer 5 extra stoelen.
  • De windvoorziening zit nu onder het podium. Vroeger zat deze in de pedaaltoren. Elk werk heeft nu zijn eigen balg.
  • Het hoofdwerk kreeg er een tremulant bij.
  • In het rugwerk zijn de oorspronkelijke Quint 1 1/3' en Cymbel III vervangen door een Nasard 2 2/3' en een Terts 1 3/5' (discant)
  • In het pedaal zijn de oorspronkelijke Ruispijp II en de Schalmei 4' vervangen door een Basson 16' en een Octaaf 4

Tijdens de bouw van het orgel werden wij met raad en daad bijgestaan door orgeladviseur Peter Eilander >

En het orgel uit de voorgaande kerk 'de kandelaar'?
Het orgel uit de kandelaar zou voor deze kerk toch echt te klein zijn geweest. Ook zou het orgel qua vorm niet tot zijn recht komen in het stoere vierkante van de Lichtbron. Dat orgel heeft ondertussen een nieuwe bestemming gekregen in de Voorhof in Woudenberg. Daar wordt nog steeds met veel plezier op gemusiceerd. Meer info over dit hele mooie Pels & van Leeuwen orgel staat op de pagina Orgelgeschiedenis van Kandelaar tot Lichtbron >

Tot slot
De huidige organisten zijn  A. v/d Berg; F. de Graaf en P. Kremer. Wij hebben met dit instrument een schitterend mooi stuk gereedschap om tot eer van God de kerkdiensten optimaal te kunnen begeleiden.

We hebben nu zelfs met een volle kerk ruimte over om te spelen met verschillende registers zonder steeds te moeten eindigen met het volle werk. Het orgel kan lief zijn maar ook hard of baldadig. Het heeft een echt karakter. Wat dat betreft mag orgelmakerij Steendam trots zijn op dit orgel en zijn voortreffelijke intonatie.

De nieuwe dispositie op het rugwerk laat een paar hele mooie uitkomende stemmen horen. Van Sesqualter tot Cornet en ook de Dulciaan is verschrikkelijk mooi om te horen. Het orgel leent zich voor diverse muziekstijlen. Zonder echter te verworden tot het beruchte compromis-orgel.

Dit orgel is zeer zeker concertwaardig. En dat mag niet onvermeld blijven.

Heeft U verder nog vragen of opmerkingen? Op de contact-pagina staat hoe U ons kunt bereiken >

Het Verschueren-/Steendam orgel van de Lichtbron in Lelystad
is oorspronkelijk gebouwd door orgelbouwer Verschueren te Heythuysen > voor de (ondertussen gesloopte) Adventkerk in Amstelveen in 1962. Daar stond het orgel op een balkon. Meer info over deze periode vindt U op Geschiedenis orgel Adventkerk >.

Foto gemaakt door Jan Drost
©Foto: J. Drost (organist van de dominicanenkerk Zwolle)

Formaat: 2126x1594 > (1 Mb)
Formaat: 3264x2448 > (3 Mb)