Het groenewegen orgel waar we mee zijn begonnen


En op Zaterdag moest het orgel weer grondig nagekeken worden om de kans op storingen op zondag zo klein mogelijk te houden

 


Het Pels & van Leeuwen orgel in de Kandelaar:
Eindelijk een echt orgel!

 


Het eerste tijdelijke elektronische orgel van Eminent orgelbouw uit Lelystad


Het tweede orgel van Eminent voor de kerk. De hier afgebeelde speakers zijn maar kleintjes in vergelijking met wat er bij ons in de kerk staat.


En dit is dan de tijdelijke oplossing voor de speakers. Mooi toch?

1974/1975
Wordt het eerste orgel van het vorige kerkgebouw gebouwd. De orgelbouwer is Groenewegen uit Wijnandsrade. De gemeente was in eerste instantie blij met dit instrument. Een echt pijporgel! Dat was wat! Maar al snel kwamen de eerste storingen. Het bleek totaal geen goed instrument. Elke zaterdag moest de organist er vroeg bij zijn om te kijken wat er nu weer aan het orgel mankeerde. Het was elke keer weer raak. De toetsen bleven veelvuldig hangen, de windvoorziening was zwaar onder de maat, of deed het soms gewoon niet. De koffer van de organist, die eigenlijk muziek moest bevatten, begon op het laatst meer op een gereedschapskist te lijken. 

Dispositie:
Manuaal: (deling tussen b en c' )
Prestant 8' (Discant)
Holpijp 8' (Bas/ Discant)
Octaaf 4' (Bas/ Discant)
Roerfluit 4' (Bas/ Discant)
Octaaf 2' 
Mixtuur II/III (Discant)

Pedaal:
Aangehangen

(Bron: http://www.orgbase.nl/ en ons eigen archief)

Toen kreeg fa. Pels van Leeuwen > dit orgel in onderhoud. Zij konden echter niet voorkomen dat het orgel steeds slechter werd.  

Eindelijk kwam er een beslissing. Het Groenewegen orgel moest weg. Veel vergaderingen later, waarin verschillende opties zijn besproken, kreeg de fa. Pels van Leeuwen opdracht tot het plaatsen van een nieuw pijporgel. Tot de plaatsing van dit orgel heeft deze firma werkelijk alles uit de kast gehaald om ons oude orgel bespeelbaar te houden. Een prestatie van wereldformaat.  

1988
De oplevering van het Pels & van Leeuwen orgel in de Kandelaar in Lelystad.
Het orgel telde 11 stemmen  en was een kabinet model.
De bouw van het orgel is erg compact. Dit is gedaan omdat de kerk zo klein was dat elke vierkante meter goud waard was. Toch is het deze orgelbouwer gelukt om een instrument neer te zetten met een echte 8’ Prestant. Wegens de beperkt beschikbare ruimte werd het orgel tegen de muur gezet. Om toch onderhoud te kunnen plegen zonder de frontpijpen te hoeven demonteren was het orgel op geleiderails gezet, zodat het van de muur gerold kon worden. Het onderhoud vond dus gewoon vanaf de achterzijde van het instrument plaats.

Het betrof een mechanisch orgel uitgerust met sleepladen. Het had 2 klavieren en een vrij pedaal. Een aantal stemmen zijn bij de eerste oplevering gereserveerd. Op het hoofmanuaal waren dat de Roerfluit en de Mixtuur. Het nevenwerk moest het zonder Gamba, Nasard en Cornet doen. Er was een tremulant over het hele werk aanwezig.

Dispositie

Hoofdwerk

Nevenwerk

Pedaal

Prestant

8 vt

Holpijp

8 vt

Subbas

16 vt

Roerfluit

8 vt

Gamba

8 vt

 

 

Octaaf

4 vt

Flûte Harmonique

4 vt

Koppel

Hw/Nw

Octaaf

2 vt

Nasard

3 vt

Koppel

Ped/Hw

Mixtuur

II / III

Cornet (discant)

III

Koppel

Ped/Nw

 

 

 

 

Tremulant

 


1991


Het orgel werd eindelijk afgemaakt. Alle stemmen werden geplaatst en iedereen was echt tevreden. De gemeente kon heerlijk met dit orgel zingen. Er zijn zelfs nog een paar concerten op geweest. Door Willem Hendrik Zwart, Jan Zwanepol, en Jaap Zwart jr.

Toen het plafond van de kerk werd verbouwd veranderde de akoestiek van de kerk behoorlijk. Het orgel is toen even wat aangepast. Met name de hoge registers klonken schel en luid in de nieuwe akoestiek.

Er gaan ondertussen ook geluiden op om een nieuwe kerk te bouwen.

2001
De Orgelcommissie van Lelystad gaat luisteren naar het orgel in de Adventkerk te Amstelveen. Ondanks dat het bitter koud is in de onverwarmde kerk (naar verluidt -4 graden C!) en daardoor het orgel zwaar onstemt, kan het de orgelcommissie overtuigen van zijn kwaliteiten. Het orgel wordt dan ook voorgedragen aan de kerk in Lelystad en wordt dan ook uiteindelijk aangeschaft. Steendam orgebouw gaat het orgel plaatsen na een paar wijzigingen.

2004
Tot 2004 heeft de gemeente plezier gehad aan het orgel van Van pels & van Leuwen in de Kandelaar. Storingen zijn er vrijwel niet geweest. Het was een mooi orgel met een hele fijne speelaard.
In 2004 is dit orgel door Steendam Orgelmakerij overgeplaatst naar de Voorhof in Woudenberg >. Daar heeft het orgel een nieuwe plaats met een fris nieuw geluid. Meteen daarna is het oude kerkgebouw gesloopt.

Ondertussen is de gereformeerde kerk vrijgemaakt verhuisd naar een nieuw gebouw. We zijn in afwachting van het Verschueren - pijporgel. Tijdens deze periode maken we gebruik van elektronische orgels van Eminent orgelbouw uit Lelystad >  Voor meer informatie over deze orgels kunt U op de foto's van deze orgels klikken.

2005
Het plaatsen van zo'n elektronisch orgel is ook al een hele klus.
Het mooiste is natuurlijk om de speakers flink hoog op te hangen. Dan gaat het geluid mooi over de mensen heen. Het is echter niet raadzaam om deze enorm zware speakers aan de muur te bevestigen omdat dit orgel maar tijdelijk is.

Ondertussen is er een voorziening getroffen voor dit “speakerprobleem” Er is een enorme stelling in elkaar gezet. Daarop staan de speakers. Het is wel geen voorbeeld van Esthetica, maar het voldoet in ieder geval wel. Als je naar de afbeelding kijkt, kan je dien dat de speakers naar de muur zijn gekeerd. Dit is gedaan om een grotere spreiding te krijgen in het geluid. Speakers hebben namelijk een gebundelde afstraling. Daardoor klonk het orgel niet evenwichtig in de kerkzaal. In lijn met de speakers was het geluid hard, daarbuiten nam het geluid echter weer af. Nu hebben we een redelijk goede geluidsdrukverdeling bereikt.

De besprekingen over het pijporgel zijn eindelijk zo goed als afgerond. In juli is Steendam begonnen aan de bouw van het orgel in de werkplaats. De puntjes moeten nog wel even op de i gezet worden, maar dat staat de bouw niet meer in de weg. We moeten het bijvoorbeeld nog even hebben over de te gebruiken videoverbinding met het liturgisch centrum. En een eventueel aan te schaffen verbinding naar de beamerpresentatie zodat de organist daar ook flexibel mee om kan springen. Na vele vergaderingen is het eindelijk zover dat de bouw kan beginnen. Adviseur bij dit orgel is dhr. Peter Eilander > Omdat de kerk lager uitgevallen is dan de eerste planning deed vermoeden hebben we wel e.e.a. aangepast om het orgel beganegronds te plaatsen. Op de vorige lokatie in Amstelveen stond dit orgel op een balustrade.

2006
27 februari 2006
is de opbouw van het orgel in de 'Lichtbron' dan eindelijk gestart. Het opbouwen duurde tot 10 maart. Daarna is Sicco Steendam begonnen met de Intonatie, bijgestaan door Wim Roos van de orgelcommissie.

29 maart 2006 was de feestelijke ingebruikname. Het orgel is eindelijk klaar en wordt overgedragen aan de Commissie van Beheer om, zoals ds. Vreugdenhil het zo treffend zei, het orgel weer terug te kunnen geven aan God die ons dit orgel heeft gegeven. De eerste psalm die weerklonk met de begeleiding van dit instrument was Psalm 150. Onder bezielend orgelspel van Peter Eilander was dit een groot genoegen. De mensen waren onder de indruk van de kwaliteit van het orgel. Daarna waren er naast de toespraken en samenzang ook nog een aantal schitterende orgelwerken te horen.

2 april 2006 was de eerste echte kerkdienst met het orgel. Tiety de Groot speelde deze dienst. Daarbij konden de gemeenteleden die er bij de ingebruikname niet aanwezig konden zijn nog even kennis maken met de klanken van het instrument.

Augustus 2007
Het orgel wordt iets aangepast. De Basson in het pedaal doet het toch niet helemaal zoals we willen. Hier en daar is hij niet echt toonvast en is de aanspraak ook niet altijd even soepel.
De oplossing is gevonden in het verhogen van de winddruk in de pedaallade en het vervangen van de tongen door een iets lichter type. Nu staat de Basson weer als een huis.