Sommige mensen zijn natuurlijk benieuwd wat er met onze oude orgels uit de Kandelaar is gebeurd. Dat komt op deze pagina aan de orde.

Het heeft wat tijd gekost om aan de gegevens van het eerste orgel te komen. Maar uiteindelijk is het de orgelcommissie gelukt. Het orgel bestaat nog steeds!

Opde getoonde foto's op deze pagina is (c) copyright van toepassing. Gebruik door anderen is alleen toegstaan na toestemming van de rechthebbenden. Deze staan bij de foto's vermeld.

Het Groenewegen-orgel werd tijdens de bouw van het P&vL orgel door Pels en van Leeuwen ingenomen.

Pels & van Leeuwen heeft het orgel overgeplaatst naar de kapel van ziekenhuis Sint Jansdal te Harderwijk. Daar heeft het tot 2003 dienst gedaan.

Vervolgens heeft fa. firma Nijsse een groter orgel geplaatst, eveneens gebouwd door Groenewegen. Het oude orgel werd daarbij opnieuw ingenomen. en overgeplaatst naar de Gereformeerde Gemeente van Oostkapelle.

Daar staat het orgel nu nog steeds in de Grote Zaal.
Voor zover is er aan het orgel niet veel gewijzigd. Alleen heeft één van de orgelbouwers (?) lichtbakken boven de speeltafel en pedaal geplaatst.

Het Groenewegen orgel op zijn nieuwe plaats

Registertrekkers Groenewegen orgel

Foto' s Janco Schout

(graadpleegde bronnen: http://www.orgbase.nl/ www.orgelsite.nl)

Het Pels en van Leeuwen- orgel is door Steendam verhuisd naar Woudenberg en staat aldaar in de Protestantse kerk 'De Voorhof'. Daar is men heel tevreden over het eindresultaat.

Tijdens deze verhuizing is het orgel hier en daar een beetje aangepast. De dispositie is ongewijzigd gebleven. Wat wel veranderd is:

  • Het orgel heeft een hogere winddruk dan in de kandelaar. Daardoor is o.a. de aanspraak van het orgel strakker geworden en krijgt hij een ander karakter.
  • Het orgel is geheel opnieuw geintoneerd.
  • De labia van de frontpijpen zijn verguld wat de tegengestelde lijnen in het front nog eens extra benadrukt en het front net even wat 'spannender' maakt.
  • De bakstukken en klavierlijsten van het orgel zijn zwart geverfd. Dit is gedaan omdat in de loop der tijd op deze plekken een behoorlijke verkleuring is opgetreden.
  • Het orgel is iets hoger gestemd. (a=442 Hz)

Meer en actuele informatie kunt U lezen op de site van Sander Booij > Of weer op de site van Steendam orgelmakerij > waar ook de foto's op deze pagina vandaan komen (overigens met toestemming). Deze foto's zijn genomen door Sander booij.

Foto's (c) Sander Booij