Groenewegen (eerste orgel Kandelaar)

De heer H.H. Groenewegen bouwde voornamelijk huisorgels en kleine kerkorgels. Eigenlijk voor de hobby zoals hij dat zelf ooit eens aangaf.
Hij heeft van ongeveer 1970 tot 1989 ongeveer 30 orgels gemaakt in zijn werkplaats in Wijnandsrade in Limburg.
In 1989 is de heer Groenewegen op hoge leeftijd gekomen en stopt hij met de orgelbouw. Toen is ook de werkplaats met alle aanwezige apparatuur en spullen verkocht. (bron Arie de Wit)

Pels & van Leeuwen (Tweede orgel Kandelaar)

In 1903 startte Bernard Pels een eigen orgelmakerij. tot die tijd was hij meesterknecht bij de Alkmaarse orgelmaker Ypma. in 1933 volgde Zijn zoon Anton hem op en bouwde het bedrijf uit tot een van de grootste in Europa.
Na het overlijden van Anton Pels werd Rochus van Rumpt mede-eigenaar.
in 1964 kwam een fusie tot stand met de eveneens in 1903 gestartte orgelmakerij Van Leeuwen. Deze was door Gerrit Van Leeuwen te Leiderdorp opgericht.
Als gevolg van de zware tijden in de orgelbouwwereld werd het bedrijf in 1970 verkleind en overgeplaatst naar Waardenburg.
De huidige directeur Peter van Rumpt deed zijn intrede in het bedrijf in 1969
Dankzij de export groeide het aantal nieuwbouwopdrachten.
Door deze groei moest het bedrijf op zoek naar een groter pand. Dat werd gevonden: een voormalig klooster te Orthen. Na 25 jaar is de firma weer verhuisd. 1500 meter verder is vanaf het klooster staat nu hun nieuwe bedrijfspand aan de Platinalaan in 's Hertogenbosch.
Pels en Van Leeuwen maakt pijporgels volgens eeuwenoude traditionele principes. De orgelmakerij beschikt over een gespecialiseerde afdeling voor de restauratie van historische instrumenten. Op dit moment zijn ruim 1000 orgels in onderhoud bij Pels en Van Leeuwen.  (bron: Pels en Van Leeuwen)

Verschueren (oorspronkelijke orgelbouwer orgel Lichtbron)

Leon Verschueren richtte op 5 mei 1891 in zijn woonplaats Heythuysen (Limburg) een werkplaats voor orgelonderdelen op. Hij had daartoe opleidingen in de meubelmakerij en in de orgelbouw gevolgd. Al spoedig maakte hij zelf een eigen orgel.
Vanaf de jaren 1920 traden achtereenvolgens de vier zonen van Leon Verschueren tot het bedrijf toe. Zij stonden tot 1977 aan het roer van de inmiddels bloeiende orgelmakerij.
Vanaf 1977 wordt de orgelmakerij geleid door de derde generatie Verschueren in de persoon van Léon III Verschueren.
Bij Verschueren Orgelbouw wordt ieder orgelonderdeel in eigen huis gemaakt, van orgelkas tot handgemaakt pijpwerk. (Bron Verschueren)

Steendam (Plaatst het gewijzigde Verschueren orgel in de Lichtbron)

In 1986 begon Sicco Steendam een orgelmakerij te Warffum Hij leerde het vak bij o.a. de orgelmakers H.J. Vierdag te Enschede, Vermeulen te Weent en Mense Ruiter te Zuidwolde. Zijn eerste werk bestond voornamelijk uit onderhoud, stembeurten en restauraties.
Zijn eerste (grote) nieuwbouwopdracht van de Gereformeerde Kerk van Opeinde, welk orgel in 1989 gereed kwam. Daarvoor had hij al een huisorgel gebouwd in 1987. Ondertussen heeft Steendam al vele orgels gebouwd, herbouwd, verbouwd, verplaatst en gerestaureerd. Van kleine huisorgels met 3 stemmen (het huisorgel uit 1987) tot indrukwekkende instrumenten van meer dan 30 registers.
Steendam levert naast nieuwe ook gebruikte orgels. Zodoende komt er bij ons in de kerk ook een Verschueren orgel uit de werkplaats van Steendam. Het mooie van dit hergebruik is dat er ondanks er veel kerken gesloopt worden, een stukje cultuur een tweede kans krijgt. Ondertussen zijn er 11 medewerkers bij Steendam actief en heeft het bedrijf zich in Roodeschool gevestigd. (Bron: Organist en eredienst)

Eminent orgelbouw (bouwer tijdelijk electronisch orgel Lichtbron)

Eminent ontwikkelde en produceerde in Bodegraven het eerste elektronische orgel in 1960. Toen nog geheel analoog.
Vanaf 1985 is Eminent zich volledig gaan toeleggen op de ontwikkeling en productie van elektronische klassieke orgels voor huiskamer en kerk.
In 1990 ontwikkelden zij een geheel nieuw digitaal systeem waarbij de eis was gesteld dat het systeem volledig intoneerbaar en tot in de kleinste details aanpasbaar moest zijn aan elke ruimte waarin het orgel zich zou bevinden. Deze opzet werd volledig gerealiseerd en vormt nu nog de basis van de nieuwste generatie instrumenten.
Bij dit systeem zijn alle boventonen (harmonischen) van elk register afzonderlijk real-time in volume regelbaar waardoor het klankkarakter geheel naar wens instelbaar is.
In 1994 verhuisde Eminent naar een nieuw pand in Lelystad. (Bron: Eminent)