Geven zonder contant

Geven zonder contant

feb 05 2018

Voor steeds meer mensen is het minder vanzelfsprekend om contant geld bij zich te hebben. Dit is geen onwil, maar het gevolg van het steeds meer gebruiken van elektronisch betalen. Dat is eigenlijk ook niet zo vreemd, want bijna overal kun je met een pinpas betalen.

Waarom dan niet voor de collecte? Dat is een vraag die velen zich afvragen, of die nu kerkelijk zijn of niet.

Met dit in gedachten hebben we, een afvaardiging van diakenen en CBZ, gekeken naar welke mogelijkheden er zijn voor geven zonder contant geld. Onze keuze is uiteindelijk op Givt gevallen. Vanuit een kerk zijn een aantal mensen een initiatief gestart om het mogelijk te maken aan de collecte te geven zonder contant waarbij zo min mogelijk de dienst wordt verstoord. Na een jaar testen en verbeteren is het nu goed genoeg om een grotere groep te bedienen.

Hoe werkt het?
De oplossing van Givt werkt met een smartphone, een Apple of een Android, en een zender in de collectezak. De gever geeft in de Givt-app aan hoeveel hij of zij wil geven en haalt de telefoon langs de zender in de mand of zak en de gift is gedaan. Het lijkt daarom heel erg op geven met contant geld.

Het systeem is zo gemaakt dat er geen internetverbinding nodig is tijdens het geven. Net als bij contant blijft de gever anoniem, zodat de penningmeester niet kan zien wat een individu heeft gegeven. Een ander voordeel van geven met Givt is dat iedere gebruiker elk jaar een overzicht krijgt van al zijn giften die door de belastingdienst wordt geaccepteerd.

Wat heb je nodig om te geven met de smartphone?
Om te geven met Givt heb je natuurlijk een smartphone nodig met Android of iOS van Apple. Op de smartphone moet de app van Givt geïnstalleerd zijn en het is aan te raden om de installatie voor de dienst te doen, omdat je een aantal stappen moet nemen voordat u kunt geven. Zoek daarvoor in de App Store of Google Play naar Givt of ga naar de site www.givtapp.net/download. Eenmaal geïnstalleerd zult u een aantal persoonlijke gegevens moeten invoeren (denk hierbij aan adres, mobiele nummer en rekeningnummer) en een machtiging afgeven zodat er geld van uw rekening kan worden afgeschreven. De Givt-app is zo ontworpen dat u makkelijk door dit proces wordt geleid. Dit proces is eenmalig zodat u bij het geven tijdens de dienst bij het opstarten van de app direct naar het geefscherm wordt geleid.

Met Givt is onze kerk klaar voor de toekomst en kunnen we gewoon aan de collecte blijven geven. Het mag immers niet zo zijn dat met het verdwijnen van contant geld, het geven aan goede doelen in het nauw kan komen.

zondag 17 februari

Aanvang: 09:30
ds C.A. Smit
Schatkist 2 en 3
Aanvang: 17:00
ds S.P. Roosendaal
Dienst in Het Anker

zondag 24 februari

Aanvang: 09:30
br. Arjen Barelds
Schatkist 1 en 4
Aanvang: 17:00
ds C.T. de Groot (Nunspeet)
Dienst in Het Anker

De Lichtbron is een kerk waarin God centraal staat. We geloven in Jezus Christus en willen graag bij Hem horen. Geloof in Hem geeft ons leven glans en toekomst. Wil je er meer over weten? Van harte welkom in onze kerkdiensten of neem contact op.

De Helmstok

Gereformeerd basisonderwijs.

Hartelijk welkom bij de Helmstok